Gevleugelde herinneringen

 

 

 

 

                         

 

Een presentatie waarin vogels en zoogdieren een hoofdrol spelen, zonder planten en landschap tekort te doen.

                                                                                

 

 

                                                             

  

 

 

In het noorden komt het broedseizoen al op gang als de sneeuw nog volop aanwezig is. Op de rotsachtige eilanden proberen de zeevogels zo snel mogelijk een plekje te veroveren, want wie het eerst komt, die het eerst maalt. Het lieflijke uiterlijk van de papegaaiduikers blijkt dan slechts een masker. Jonge zeearenden zijn hard aan het trainen met het overgeven van prooi, een noodzakelijke voorbereiding om later succesvol jongen te kunnen grootbrengen.

Als het lang wintert voeren de kraanvogels hun dansen uit op het ijs. Het gebied rond het meer Hornborgasjön in het zuiden van Zweden heeft echter nog veel meer in petto. Talloze vogels komen naar dit gebied om hun paringsrituelen uit te voeren en te strijden voor nieuw leven. De concurrentie is moordend. 

We bezoeken het eiland Öland, oostelijk van het Zweedse vasteland, vanwege de orchideeënpracht die hier in het voorjaar te zien is.

                                                                                  

 

                     

 

Voor je het beseft is het alweer herfst. Met de nodige inspanning en enig geluk kun je bij Dovrefjell en Rondane in midden Noorwegen zomaar oog in oog komen te staan met een groepje muskusossen of zelfs een poolvos, een onvergetelijke ervaring.

Als het jaar ten einde loopt, valt onverbiddelijk de winter in. Geen reden om Scandinavië te mijden, overigens. Niet alle vogels zijn vertrokken en dieren met een goede winterpels zijn uitstekend uitgerust om de koude periode door te komen.

       

 

  

 

 

Qua landschap zijn de eilanden voor de Noorse kust met hun steile rotsen in de winter een regelrechte topper, zeker als dan ook het majestueuze poollicht zich laat bewonderen.